Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”

Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”
Marcel Boloș - Foto: Facebook
Publicat: 21/11/2023, 15:30
Actualizat: 21/11/2023, 18:51

Marcel Boloș vrea să îi implice mai mult pe români în combaterea evaziunii fiscale, mai ales în contextul Legii pensiilor, care necesită o colectare mai bună la bugetul de stat, pentru a susține cele 2 majorări a legii pensiilor prevăzute în 2024. În acest context, Boloș a spus că „se gândește ca cei care îi denunță pe evazioniști să primească un procent din contravaloarea faptei”.

Îndemnul premierului Marcel Ciolacu a fost luat în serios de ministrul Finanțelor, care s-a pus pe treabă și a început să caute banii necesari susținerii majorărilor prevăzute în noua lege a pensiilor. În acest context, Marcel Boloș vrea să restituie o parte din contravaloarea faptei de evaziune fiscală celor care reclamă infracțiunea.

Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională, a spus Marcel Boloș pentru Observator.

Astfel, românii ar putea semnala online neregulile legate de o posibilă infracțiune de evaziune fiscală, evaziune care a ajuns la peste 10% din PIB în România, adică undeva în jur de 160 de miliarde de lei. Digitalizarea sistemului din subordinea Ministerului Finanțelor ar urma să fie făcut cu bani europeni, asta în condițiile în care de la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.

Noi scannere în Portul Constanța

Pentru a combate evaziunea, statul român are în plan achiziția a 26 de scannere performate, care ar urma a fi montate în Portul Constanța și în mai multe vămi din țară, printre care în punctele de trecere a frontierei cu spațiul non-UE, respectiv Ucraina, Moldova, dar și la granița cu Bulgarie, rute preferate de evazioniști.

În prezent, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii. Angajații din port fac manual inspecția mărfurilor sosite în țară. În acest context, Boloș dă asigurări că primele loturi de scannere vor fi inaugurate cel târziu la finalul anului viitor.

De asemenea, de la mijlocul lui 2024 şoferii care transportă mărfuri vor fi obligaţi să aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Acestea vor transmite în timp real locația transportului către agențiile din subordinea Ministerului de Finanțe.

„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner. Cele 2.000 de sigilii vor fi repartizate în funcţie de zonele de risc. La graniţa cu Bulgaria, unde vin cele mai multe mărfuri care se pare tranzitează teritoriul României, dar mai mult rămân în ţară”, a precizat Boloș pentru Observator.

În ultima lună, Executivul condus de Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor companii de digitalizare, printre care și compania românească listată la bursa din New York, UiPath, cu care a vorbit despre digitalizarea ANAF. Mai mult, premierul spunea pe 16 noiembrie că în octombrie, colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

VIDEO | Ce spune opoziția despre Legea pensiilor, după dezbaterile din Comisie/ Seidler: Doamna ministru încearcă să ducă cu zăhărelul pensionarii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×